Haha..Saje browse fotopages orang lain. Ada pulak resepi lasagna..Sedapnye..Dah lama tak makan lasagna.. Tengok ar nanti bila rajin nanti buatla kot.. Hoho..Tak tahulah bilanya ek.. Keke..
Bahan2
1 bungkus (225 gm) Kulit Lasagna kering
1 s/b marjerin
½ s/k garam
Air secukupnya , untuk merebus
(Kalau dapat beli lasagna instant lagi senang tak payah nak merebus)
125 gm mozarella cheese ~ guna yg dah siap parut
Bahan2 Sos Daging
2 s/b marjerin
2 biji Bawang Putih, cincang halus-kurangkan bawang putih sbb tak berapa suka bawang putih
1 biji Bawang Bombay, cincang halus-guna bawang besar biasa
500 gm Daging cincang
250 gm Tomato, kupas, parut - guna diced tomato with basil,garlic&oregano dlm tin
300 gm Sos Tomato dlm botol
100 cc Air
3 blok kiub maggi lembu - guna sesudu besar serbuk pati ayam
1 s/k Oregano serbuk - tak letak sbb dah ada dlm diced tomato
½ s/k Garam,
½ s/b Gula pasir
Bahan2 Sos Putih
50 gm marjerin -3 sb
50 gm Tepung gandum - 3 sb
400 cc Susu Cair Evaporated - guna fresh milk
100 cc Air
125 gm Keju Cheddar parut - guna 4 slice cheese
1 blok kiub maggi lembu- 1/2 sb serbuk pati ayam
¼ s/k serbuk lada putih - guna serbuk lada putih
¼ s/k serbuk buah pala- tak letakpun
Cara Menyediakan Kulit Lasagna
1. Panaskan air hingga mendidih, tambahkan marjerin dan garam. Masukkan kulit lasagna satu persatu ke dalam air mendidih dan masak hingga kulit lasagna lembut. (Jgn terlalu lembut sgt.. nanti terkoyak) Toskan dan masukkan dlm sebesen air biasa.
* guna lasagna instant tp rendam dlm air panas 10 min utk lembutkan sikit
Cara Masak Sos Daging
1. Panaskan marjerin, tumis bawang putih dan bawang bombay hingga harum dan layu. Masukkan daging cincang, kacau rata hingga daging berubah warna & masak.
2. Tambahkan tomato parut (tomato blend) dan sos tomato dan air. Bubuh kiub pati lembu MAGGI/pati ayam, oregano serbuk, garam dan gula pasir. Masak hingga mendidih & sos agak kering.
Cara Masak Sos Putih
1. Panaskan marjerin, masukkan pes tepong gandum & kacau rata. Tuang susu cair dan air sedikit demi sedikit sambil dikacau rata. Tambahkan keju parut, kiub pati lembu/pati ayam, serbok lada putih & serbok pala.
2. Masak hingga mendidih dan mengental.
Penyediaan Terakhir
1. Sapu loyang atau caserole empat segi dengan marjerin di sekeliling, susun kulit lasagna pada dasar loyang.
2. Ratakan ½ bahagian sos daging diatasnya dan ½ bahagian sos putih. Ratakan perlahan2. Susun kembali kulit lasagna diatasnya.
3. Ulangi proses sama spt tadi diakhiri dengan susunan lasagsa di atas sekali menutup sos putih.
4. Taburkan cheese parut atasnya.
5. Bakar dengan suhu oven 180°C (atas bwh) hingga kuning kecoklatan (± 40 minit). (suhu bergantung oven masing2)
6. Angkat. Sajikan panas.kalau nak senang potong lasagna biarkan sejuk sedikit.
*susunan;kulit lasagna-sos daging-sos putih-kulit lasagna-sos daging-sos putih-kulit lasagna-sos putih-tabur cheese.
Bahan2
1 bungkus (225 gm) Kulit Lasagna kering
1 s/b marjerin
½ s/k garam
Air secukupnya , untuk merebus
(Kalau dapat beli lasagna instant lagi senang tak payah nak merebus)
125 gm mozarella cheese ~ guna yg dah siap parut
Bahan2 Sos Daging
2 s/b marjerin
2 biji Bawang Putih, cincang halus-kurangkan bawang putih sbb tak berapa suka bawang putih
1 biji Bawang Bombay, cincang halus-guna bawang besar biasa
500 gm Daging cincang
250 gm Tomato, kupas, parut - guna diced tomato with basil,garlic&oregano dlm tin
300 gm Sos Tomato dlm botol
100 cc Air
3 blok kiub maggi lembu - guna sesudu besar serbuk pati ayam
1 s/k Oregano serbuk - tak letak sbb dah ada dlm diced tomato
½ s/k Garam,
½ s/b Gula pasir
Bahan2 Sos Putih
50 gm marjerin -3 sb
50 gm Tepung gandum - 3 sb
400 cc Susu Cair Evaporated - guna fresh milk
100 cc Air
125 gm Keju Cheddar parut - guna 4 slice cheese
1 blok kiub maggi lembu- 1/2 sb serbuk pati ayam
¼ s/k serbuk lada putih - guna serbuk lada putih
¼ s/k serbuk buah pala- tak letakpun
Cara Menyediakan Kulit Lasagna
1. Panaskan air hingga mendidih, tambahkan marjerin dan garam. Masukkan kulit lasagna satu persatu ke dalam air mendidih dan masak hingga kulit lasagna lembut. (Jgn terlalu lembut sgt.. nanti terkoyak) Toskan dan masukkan dlm sebesen air biasa.
* guna lasagna instant tp rendam dlm air panas 10 min utk lembutkan sikit
Cara Masak Sos Daging
1. Panaskan marjerin, tumis bawang putih dan bawang bombay hingga harum dan layu. Masukkan daging cincang, kacau rata hingga daging berubah warna & masak.
2. Tambahkan tomato parut (tomato blend) dan sos tomato dan air. Bubuh kiub pati lembu MAGGI/pati ayam, oregano serbuk, garam dan gula pasir. Masak hingga mendidih & sos agak kering.
Cara Masak Sos Putih
1. Panaskan marjerin, masukkan pes tepong gandum & kacau rata. Tuang susu cair dan air sedikit demi sedikit sambil dikacau rata. Tambahkan keju parut, kiub pati lembu/pati ayam, serbok lada putih & serbok pala.
2. Masak hingga mendidih dan mengental.
Penyediaan Terakhir
1. Sapu loyang atau caserole empat segi dengan marjerin di sekeliling, susun kulit lasagna pada dasar loyang.
2. Ratakan ½ bahagian sos daging diatasnya dan ½ bahagian sos putih. Ratakan perlahan2. Susun kembali kulit lasagna diatasnya.
3. Ulangi proses sama spt tadi diakhiri dengan susunan lasagsa di atas sekali menutup sos putih.
4. Taburkan cheese parut atasnya.
5. Bakar dengan suhu oven 180°C (atas bwh) hingga kuning kecoklatan (± 40 minit). (suhu bergantung oven masing2)
6. Angkat. Sajikan panas.kalau nak senang potong lasagna biarkan sejuk sedikit.
*susunan;kulit lasagna-sos daging-sos putih-kulit lasagna-sos daging-sos putih-kulit lasagna-sos putih-tabur cheese.
No comments:
Post a Comment